Ciągle zmieniające się tendencje na rynku gastronomicznym i coraz bardziej wymagający konsument sprawiają, iż branża gastronomiczna z każdym rokiem się rozwija i potrzebuje więcej specjalistów z zakresu sporządzania dań i napojów. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom i zawsze celując w kierunki studiów, po których absolwenci łatwo odnajdują się na rynku pracy oraz zostają zatrudnieni, Wyższa Szkoła Społeczno – Przyrodnicza im. Wincentego Pola w Lublinie otwiera unikatowy kierunek studiów podyplomowych – Sztuka kulinarna utworzony w 2021 roku. Pierwsza edycja zaplanowana jest na październik/2021 roku.
Głównym celem kształcenia w ramach kierunku Sztuka kulinarna jest przygotowanie przyszłych absolwentów do pracy w kuchni w zakładach hotelarsko-gastronomicznych.
Główną koncepcją studiów jest wdrożenie nowoczesnego i unikatowego programu studiów podyplomowych w skali całej Polski.
Atrakcyjne bloki tematyczne, połączenie teorii z dużą ilością zajęć ćwiczeniowych, praktyczna forma prowadzenia zajęć w pracowniach gastronomicznych, takich jak: pracownia technologii gastronomicznej, pracownia cukiernictwa, pracownia piekarska oraz w działających od lat obiektach świadczących usługi gastronomiczne pozwalają słuchaczom nabyć niezbędną wiedzę z obszaru sztuki kulinarnej.
Wiedza z zakresu zarządzania i marketingu placówką gastronomiczną pozwala na pełnienie funkcji menedżerskich w tych obiektach.
Udział wysokiej klasy specjalistów – praktyków w realizacji zajęć dydaktycznych pozwala na przekazywanie wiedzy i umiejętności słuchaczom, zapoznanie się z tendencjami i wymogami panującymi w obecnych czasach na rynku gastronomicznym .