Program kształcenia na studiach II stopnia jest pomyślany jako uniwersalna oferta uzupełnienia wykształcenia w zakresie dietetyki z poziomu studiów I stopnia, dedykowana także dla absolwentów studiów I lub II stopnia innych kierunków powiązanych z żywieniem człowieka, dietetyką czy technologią gastronomiczną, która prowadzi do uzyskania tytułu zawodowego magistra.
Absolwent studiów II stopnia otrzyma rozwinięcie i pogłębienie praktycznego wyszkolenia medycznego w zakresie żywienia człowieka i dietetyki, ze szczególnym uwzględnieniem współczesnych zagrożeń zdrowotnych (prewencja pierwotna i wtórna chorób dietozależnych). Będzie przygotowany do założenia i prowadzenia działalności gospodarczej o profilu żywienie człowieka i dietetyka.
Celem zasadniczym kształcenia jest przygotowanie dietetyka – profesjonalisty medycznego, do pracy w zespołach terapeutycznych i promujących zdrowie, a także do podejmowania zadań zarządczych w podmiotach zajmujących się różnymi formami żywienia człowieka.