➨ oceny wpływu składników diety na funkcjonowanie organizmu człowieka w poszczególnych etapach cyklu życia
➨ planowania racjonalnego żywienia dla osób indywidualnych/grup ludności w żywieniu indywidualnym i zbiorowym
➨ opracowania zaleceń żywieniowych w zdrowiu i chorobie, ze szczególnym uwzględnieniem specyfiki poszczególnych chorób
➨ dokonywania oceny sposobu żywienia z uwzględnieniem pobrania składników diety i odniesienia uzyskanych danych do norm, specyficznych dla badanej populacji/osoby
➨ opracowania indywidualnego postępowania dietetycznego w określonych jednostkach chorobowych w zależności od stanu odżywienia chorego
➨ oceny stanu odżywienia osób zdrowych i chorych, z uwzględnieniem oceny metodą bioelektrycznej impedancji (BIA) oraz metod antropometrycznych
➨ udziału w zespole diagnozującym i leczącym zaburzenia odżywiania, we współpracy z psychiatrą i psychologiem klinicznym
➨ udziału w zespole terapeutycznym prowadzącym leczenie otyłości
➨ zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym w oparciu o zasady dietoprofilaktyki i dietoterapii
➨ oceny wpływu choroby na stan odżywiana i wpływu żywienia na przebieg i wyniki leczenia
➨ oceny żywności ekologicznej, sposobów jej produkcji
➨ kontrolowania jakości produktów żywnościowych, warunków ich przechowywania oraz przetwarzania zgodnie z obowiązującymi systemami jakości
➨ przygotowania materiałów edukacyjnych dla pacjenta w ramach edukacji żywieniowej na różnych etapach cyklu życia
➨ udzielania poradnictwa dietetycznego dzieciom i dorosłym w różnych jednostkach chorobowych w ramach zespołu terapeutycznego oraz osobom zdrowym podejmującym trening sportowy/fitness
➨ identyfikacji zafałszowań żywności
Dietetyka Lublin – studiuj w Lublinie!