pl

O Wielkanocnych tradycjach i kuchni w różnych krajach

Studenci z Ukrainy, Zimbabwe, Tanzanii, Rwandy, Polski i innych krajów spotkali się, aby wspólnie świętować Wielkanoc i dzielić się tradycjami ze swoich ojczyzn.

Tematem przewodnim spotkania w Akademii Wincentego Pola były sposoby obchodzenia Wielkanocy w różnych częściach świata. Studenci przygotowali prezentacje, z których można było dowiedzieć się, jak Wielkanoc jest obchodzona w Tanzanii, Zimbabwe, Rwandzie oraz Ukrainie.

– To było bardzo interesujące spotkanie, zwłaszcza dla nas Ukraińców, gdyż pozwoliło nam zaprezentować naszą kulturę i tradycję – mówiła Julia Nynyk, studentka filologii angielskiej AWP.

Po prezentacjach przyszedł czas na przyjemności, każdy mógł spróbować polskich potraw wielkanocnych, takich jak żurek czy faszerowane jajka. Studenci chętnie integrowali się i rozmawiali o różnorodności w swoich ojczyznach.

– Był to naprawdę ciekawy bufet. Najbardziej smakował mi żurek, połączenie zupy i kiełbasy jest przepyszne – zachwalała Edna Carere, anglojęzyczna studentka pielęgniarstwa AWP.

Świąteczna integracja studencka spotkała się z wielkim entuzjazmem zarówno ze strony polskich, jak i zagranicznych studentów.

Skip to content