Studenci filologii angielskiej oraz innych studiów anglojęzycznych Akademii Wincentego Pola wspólnie z kolegami z filologii angielskiej UMCS spotkali się przed świętami, by poznawać kultury różnych krajów świata. Integracja miała też wymiar kulinarny, bo można było popróbować smakowitych potraw świątecznych.
Tematem przewodnim czwartkowego spotkania w AWP były sposoby obchodzenia świąt w różnych częściach świata. Studenci przygotowali prezentacje, z których można było się dowiedzieć, jak obchodzone są święta Bożego Narodzenia w Indiach, różnych częściach Afryki, Ukrainie i oczywiście w Polsce.
O naszym rodzinnym kraju opowiadali studenci UMCS – przybliżali polskie tradycje oraz potrawy, które królują na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. Studenci AWP z kolei zaprezentowali zwyczaje w swoich krajach, połączone z ich kulturą i historią.
Podczas spotkania można było spróbować polskich potraw świątecznych – był czerwony barszcz, krokiety z kapustą i grzybami, sałatka wielowarzywna czy kompot z suszu. Studenci bardzo chętnie się integrowali, śpiewali i tańczyli, a także rozmawiali o różnorodności w tradycjach.
– Bardzo się cieszymy, że pierwsza edycja spotkania świątecznego się udała, że studenci tak licznie przyszli – mówi kierownik Katedry Filologii Angielskiej, dr Przemysław Terejko, prof. AWP. – Wymieszały się kraje, języki. Myślę że wiele przyjaźni zostało dziś zawartych – dodaje.
– Cudowne opowieści o wszystkich krajach, o których tak naprawdę nie miałam pojęcia. Bardzo się cieszę, że mogłam dowiedzieć się, jak obchodzi się święta w Afryce, jak bardzo podobnie, ale jednak rożnie obchodzi się święta na Ukrainie – podkreśla dr Anna Bendrat, z Katedry Anglistyki i Amerykanistyki UMCS.
Świąteczna integracja studencka spotkała się z wielkim entuzjazmem zarówno ze strony polskich, jak i zagranicznych studentów.
– Mamy nadzieję, że za rok spotkamy się w jeszcze większym gronie – podsumowali.