Gdzie można znaleźć pracę po studiach na kierunku Dietetyka, dlaczego warto wybrać taką drogę zawodową i skąd bierze się coraz większe zainteresowanie dietami oraz odżywianiem? O tym wszystkim rozmawiamy z Jerzym Wójcikiem, wykładowcą Akademii Wincentego Pola na Turystyce i rekreacji oraz właścicielem restauracji „Koncertowa”.
Wydaje się, że klienci coraz bardziej zwracają uwagę na jakość jedzenia, czy ma Pan podobne spostrzeżenia?
– Tak, każdy klient szuka menu specjalnie dla siebie. Zdarza się, że przy wielu spotkaniach, gdy jest kilka osób, dochodzi do sytuacji, że każdy ma co innego na talerzu. Każdy dba o siebie i jest świadomy więc oczekuje, że diety będą dostosowane do jego preferencji.
Kierunek studiów z Dietetyki staje się coraz bardziej popularny. Jak wygląda rola dietetyka w gastronomii?
– Część dietetyków znajduje zatrudnienie w firmach, które zobowiązane są do posiadania specjalisty ds. żywienia, takich jak szkoły czy szpitale. Praca w tych obszarach jest fascynująca i obejmuje kontrolę wielu pacjentów, dla których konieczne są ściśle przestrzegane diety. W branży gastronomicznej, restauracyjnej oraz cateringowej obecność dietetyka jest niezbędna, zwłaszcza w przypadku diet eliminacyjnych, takich jak bezglutenowe, które wymagają opracowania precyzyjnych receptur i ich konsekwentnego przestrzegania.
Czy Pana zdaniem popyt na konsultacje dietetyczne w kwestii zdrowego odżywiania to tylko przejściowy trend, czy raczej zapotrzebowanie na dietetyków będzie rosło?
– Dietetyka jest zawodem przyszłości, o czym świadczy coraz większa liczba klientów, którzy indywidualnie zaczynają konsultacje z dietetykami. Zauważa się tendencję do rezygnacji z ogólnych diet dostępnych w internecie na rzecz ścisłych planów żywieniowych dostosowanych do indywidualnych potrzeb i celów zdrowotnych. Ludzie zaczynają bardziej dbać o swoje zdrowie i wygląd, co powoduje wzrost zainteresowania sposobem odżywiania się.
Czy gotowanie pysznego, a jednocześnie pożywnego i zdrowego jedzenia da się pogodzić?
– Oczywiście, że tak (śmiech). Dieta nie powinna być traktowana jako przymus, lecz jako przyjemność. Ważne jest, abyśmy mogli cieszyć się jedzeniem, które lubimy jednocześnie przestrzegając zasad zdrowego żywienia. Jedno nie wyklucza drugiego.
Rozmawiała Edyta Pać